Türkiye’den ABD’li 5 mecraya 2017’de 1,05 Milyar Dolar reklam harcaması yapıldığı iddiası
Sosyal medyada #ABDyeReklamVerme etiketiyle başlatılan ve ABD menşeli dijital platformlar ve arama ağları Facebook, Twitter, Instagram, YouTube ve Google’a reklam verilmemesi çağrısını içeren kampanyada paylaşılan görselde şüphe uyandıran bir meblağ dikkatimi çekti. Bu mecraların 2017’de Türkiye’den 1,05 Milyar Dolar reklam geliri elde ettiği iddiasını araştırdım.
Yukarıda gördüğünüz ve günün en çok şüphe uyandıran sosyal medya içeriklerinin başında gelen görselde, Google, YouTube, Facebook, Instagram ve Twitter’ın 2017 yılında Türkiye’den 1,05 milyar dolarlık reklam geliri elde ettiği iddiası yer alıyor.
Reklamveren, ajans ve medya ayaklarının bir arada temsil edildiği bir meslek örgütü olarak en güvenilir verilerin elde edilebileceği IAB Türkiye’nin açıkladığı IAB Türkiye AdEx-TR Raporu‘na göre 2017’de Türkiye’de yapılan dijital reklam harcaması tutarı 2 Milyar 163 Milyon TL. Açıklanan raporda display, arama motoru, e-posta ve oyun içi reklam yatırımlarını kırılımlı olarak görebileceğiniz gibi mobil reklam, sosyal medya reklamı ve programatik reklam harcamalarını da görebilirsiniz.
Bu raporda marka, reklamveren, mecra gibi ticari rekabet sırlarına dair kırılımlı veriler bulunmadığı gibi bu rapor sadece yukarıda ismini saydığım 5 ABD menşeli mecranın dışında, yine dijital reklam ekosistemi içinde bulunan ve reklam yayını yapabilen mecralara dair rakamları da kapsıyor.
Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’deki dijital reklam pazarında da en büyük reklam geliri payını Google (ve bağlı şirketleri) ile Facebook (ve bağlı şirketleri) elde ediyor olsa da pazarın %100’ünü temsil etmezler.
Bunların hepsini unutup bir anlığına ABD’li dijital mecraların boykotuna yönelik kampanya için paylaşılan görseldeki 1,05 Milyar Doları sadece bu mecraların kazandığını düşünelim. 2017’de Amerikan Doları’nın TL karşısında en düşük değeri gördüğü 22 Kasım 2017’de TCMB kuru 3,4264 olmuştu.
Şimdi de elimizdeki verilerle basit bir matematik hesabı yapalım. Yılın en düşük kuru olan 3,4264 ile iddia edilen tutar olan 1,05 milyarı çarpalım. Sonuç: 3 Milyar 597 Milyon 720 bin.
İddia edilen rakam ile IAB’nin verdiği rakam arasında en iyimser ihtimalle 1,5 Milyar TL fark var
Yani görselde bahsedilen 1,05 Milyar Dolarlık bir harcama sadece söz konusu 5 mecraya yapılmış olsa bile (diğer dijital reklam yayıncılarını yok sayıyoruz), yapılan reklam harcamaları yılın en düşük döviz kuru ile yapılmış olsa bile (kur dalgalanmalarını yok sayıyoruz); IAB Türkiye’nin açıkladığı raporla, görselde iddia edilen rakam arasında 1,5 Milyar TL’lik bir fark oluşuyor.
Bu veriler ışığında; ABD menşeli 5 dijital mecra ve arama motoruna reklam vermemeye yönelik kampanya çağrısında kullanılan 2017’de 1,05 Milyar Dolar harcandığı iddiası doğru değil.
Düzeltme (15 Ağustos 2018): MMA verileri dahil edilse de, bahsedilen rakamların net bir şekilde saptanması mümkün değil. Bunun dışında, Google gibi platformların asıl reklam geliri sağladığı, reklamveren olarak KOBi ve gerçek kişilerin harcamalarının tahmin edilmesi mümkün değil. Bu durumda, söz konusu önermenin doğrulanamadığını ve yanlışlanamadığını söyleyebiliriz.
I’ve been surfing on-line more than three hours these days,
yet I by no means discovered any attention-grabbing article like yours.
It is lovely price enough for me. In my
view, if all web owners and bloggers made excellent content
material as you probably did, the web will probably
be much more helpful than ever before.
You really make it appear so easy along with your presentation however I to find this matter to
be really something that I believe I would never understand.
It kind of feels too complicated and extremely extensive for me.
I am taking a look ahead on your next publish, I’ll attempt to get the grasp of it!
Very good site you have here but I was curious about if you knew of any discussion boards that cover the same
topics discussed here? I’d really like to be a
part of community where I can get feedback from other knowledgeable individuals
that share the same interest. If you have any
recommendations, please let me know. Thanks a lot!
I do believe all of the ideas you’ve presented in your post.
They are really convincing and can definitely work. Still, the
posts are very short for newbies. May you please lengthen them a bit from
subsequent time? Thank you for the post.
I always used to study post in news papers but now as I am a user of net so from now
I am using net for posts, thanks to web.