Ortalık karıştı: Hong Kong protestoları, dezenformasyon, Çin, Twitter

Twitter, Hong Kong’da 3 aydır devam eden protestolara dair bilgi kirliliği yaratmayı amaçlayan Çin merkezli hesapları geçtiğimiz gün askıya almıştı. Bugün de, devlet destekli medya kuruluşlarının, Twitter’ın reklam araçlarını artık kullanamayacağına dair reklam politikası güncellemesi yayımladı. Peki devlet destekli medyayı Twitter nasıl tanımlayacak?

Hong Kong protestoları, Fotoğraf: Eric Cheung (Twitter)

Hong Kong’da bazı suçluların iadesini öngören tartışmalı yasa tasarısına karşı 3 aydır protestolar devam ediyor. Söz konusu tasarı Çin’in, Hong Kong’tan cinayet ve tacavüz gibi suçların şüphelilerine dair iade başvurusu yapabilmesinin önünü açıyor. Tasarının, siyasi ve dini suçlardan yargılanan kişilerin iadesini kapsamadığı iddia edilse de kamuoyundaki yaygın görüş (ve kaygı); bu tasarının Hong Kong’daki muhalefeti bastırmayı amaçladığı yönünde birleşiyor. Çin ise, protestoların arkasında ‘yabancı güçler’ olduğunu iddia ediyor.

Twitter Çin merkezli olduğunu açıkladığı, göstericilerin aleyhinde yanlış bilgi yayıcı kampanyalara karşı bu hafta başı harekete geçti. Şirket, dezenformasyon kampanyasına karıştığı iddiasıyla 936 hesabı kapatırken yaklaşık 200 bin hesabı da askıya aldı. Mecra, yaptığı açıklamada, yürüttükleri derin araştırmalar sonucunda, Çin devlet destekli dezenformasyon kapmanyasının ve Hong Kong’daki protestoların meşruiyetini baltalayıcı bir mahiyet taşıdığını ve Twitter’ın bazı (manipülasyon karıştı) politikalarını ihlal ettiğine yer verdi.

Hong Kong protestolarını konu alan bir dezenformasyon örneği

Devlet destekli medya şirketleri artık sponsorlu ileti veya trend satın alamayacak

Bugün de reklam politikasına dair yeni bir güncelleme paylaşan Twitter, devlet destekli medya kuruluşlarının, mecranın reklam araçlarını artık kullanamayacağını duyurdu.

Bu politika, devlet tarafından finansal olarak veya editoryal olarak kontrol edilen haber medyası kuruluşları için geçerli olacaktır.

Twitter Reklam Politikası Güncellemesi

Twitter, ayrıca devlet destekli medya kuruluşlarını belirlerken Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Avrupa Gazetecilik Merkezi gibi akademik ve mesleki olarak haber medyasında söz sahibi olan kurumların raporlarını referans alacak.

Twitter, belirlediği haber medyasına, bu durumu bildireceklerini; bildirimden itibaren en geç 30 gün içinde Twitter reklam araçlarından çıkmalarını gerektiğini iletecek.

Twitter’ın devlet destekli haber medyasını nasıl tanımladığını, editoryal ve finansal kontrolü nasıl yorumladığını muhtemelen yılbaşından önce öğreneceğiz.

Söz konusu reklam politikası değişikliği seyahat, spor ve eğlence medyasını kapsamıyor.

ilginizi çekebilir